Click for Sgouros photos

Δημήτρης Σγούρος
 
 
 
Ένας διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας

 

 
 

Όταν ο Άρθουρ Ρουμπινστάιν, ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες του 20ου αιώνα άκουσε το νεαρό τότε Δημήτρη Σγούρο, να παίζει πιάνο, σχολίασε: «Ευχαριστώ το Θεό που με κράτησε μέχρι σήμερα ζωντανό, γιατί μου χάρισε την ευκαιρία να τον ακούσω με τα ίδια μου τα αυτιά. Είναι ο καλύτερος πιανίστας που έχω ακούσει ποτέ μου, περιλαμβανομένου και του εαυτού μου». Τότε έβγαλε το χρυσό ρολόι του και το πέρασε στον καρπό του νεαρού Σγούρου, λες και δεν τον ενδιέφερε πλέον η σχέση του με το χρόνο. Μετά από δύο μήνες, ο Άρθουρ Ρουμπινστάιν αναπαύθηκε για πάντα...

 

Από τότε, ο Δημήτρης Σγούρος έχει γοητεύσει χιλιάδες θεατών, σε μερικές από τις πλέον φημισμένες αίθουσες συναυλιών σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως το Carnegie Hall, το Royal Festival Hall του Λονδίνου, το Berlin Philharmonic Hall του Βερολίνου, η Όπερα του Σίδνεϋ, η ορχήστρα του B.B.C., η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οξφόρδης, η Santa Cecilia στη Ρώμη, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, η Συμφωνική Ορχήστρα Yomiuri της Ιαπωνίας και πολλά άλλα καταξιωμένα μέρη.

Ο Δημήτρης Σγούρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 και ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα σε ηλικία 8 ετών στο Ωδείο Αθηνών. Με την ολοκλήρωση του βασικού κύκλου σπουδών, αναχώρησε για το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στην Αμερική, ενώ αργότερα βρέθηκε στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, από όπου και αποφοίτησε με το 98%, δηλαδή το μεγαλύτερο βαθμό που έχει δοθεί ποτέ σε φοιτητή του ιδρύματος.

Το 1982, σε ηλικία μόλις 12 ετών, ο Σγούρος πραγματοποίησε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο Carnegie Hall μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ουάσινγκτον, με μαέστρο τον διεθνούς φήμης Μαστισλάβ Ροστρόποβιτς, ερμηνεύοντας το έργο του Ραχμάνινοφ, Κονσέρτο για Πιάνο, Νο 3.

Μέχρι σήμερα, ο Δημήτρης Σγούρος έχει ηχογραφήσει 10 προσωπικές συλλογές με σόλο εκτελέσεις από έργα του Σούμαν, του Μπραμς, του Μπετόβεν, του Σοπέν, του Λιστ και του Μότσαρτ. Μεταξύ άλλων θα σημειώσουμε επίσης το Κονσέρτο για Πιάνο Νο 3 του Ραχμάνινοφ μαζί με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, την Φαντασία του Τσαϊκόφσκι όπως και το Κονσέρτο Νο 1 για πιάνο του ίδιου συνθέτη σε εκτέλεση μαζί με την Φιλαρμονική του Λονδίνου, το Κονσέρτο Νο 2 του Λίστ μαζί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και άλλα.

 

Τιμητικές Διακρίσεις

Παράλληλα, με τις συναυλίες ο Δημήτρης Σγούρος έχει προσκληθεί να δώσει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, στο Toho Gakuen School of Music του Τόκιο, στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας, και σε πολλά άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις διεθνούς κύρους, όπως για παράδειγμα το Διεθνές βραβείο Leonardo Da Vinci και το Melvin Jones Award. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1988 καθιερώθηκε στην πρωτεύουσα Λουμπλιάνα της Σλοβενίας ένα ειδικό μουσικό φεστιβάλ με το όνομά του, ενώ παράλληλα, συχνά φιλοξενούνται φεστιβάλ με το όνομά του σε πολλές μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα στο Αμβούργο και στη Σιγκαπούρη.

Επίσης έχει παρευρεθεί ως επίσημος προσκεκλημένος σε πολλές εορταστικές εκδηλώσεις. Το Μάιο του 1995 έδωσε ένα gala recital στο St. Jamess Palace του Λονδίνου με ακροατές το βασιλιά και τη βασίλισσα της Σουηδίας, το Δούκα του Κεντ, και πάνω από 300 ακόμη διακεκριμένους συνδαιτυμόνες.

Το Σεπτέμβριο του 1997 προσκλήθηκε και έλαβε μέρος στην 850η επέτειο της ίδρυσης της πόλης της Μόσχας ερμηνεύοντας το 3ο Κονσέρτο για Πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ στο Great Hall Conservatory της Μόσχας.

Επίσης, το 1998 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Ρουμανία δίνοντας διάφορα ρεσιτάλ και ορχηστικές εκτελέσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε επανειλημμένα και στη ρουμανική τηλεόραση.

Το Μάρτιο του 1999, ο Σγούρος πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία στη Νότια Αφρική, δίνοντας μια σειρά από σόλο ρεσιτάλ και ορχηστικές εκτελέσεις μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Γιοχάνεσμπουργκ στα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού του Κέιπ Τάουν, του Ντουρμπάν, της Πρετόρια και του Γιοχάνεσμπουργκ.

Τον Ιούνιο του 2000, έκανε μια μεγαλειώδη εμφάνιση στην τελετή εγκαινίων του -χωρητικότητας 4000 θέσεων- Bilkent Odeon Theatre της Άγκυρας στην Τουρκία, μαζί με τη συμφωνική ορχήστρα του Bilkent, με μαέστρο τον Gurer Aykal, εκτελώντας το αγαπημένο του Κονσέρτο για Πιάνο, Νο 3 του Ραχμάνινοφ, σε μια μοναδική και ανεπανάληπτη εκτέλεση. Οι κριτικές έγραψαν γι’ αυτόν: «Μόνο ο Σγούρος θα μπορούσε να ερμηνεύσει με τέτοια δεξιοτεχνία, ένα τόσο δύσκολο και περίπλοκο έργο, με τόση ευαισθησία».

Σήμερα ο Δημήτρης Σγούρος θεωρείται ένας από τους πλέον καταξιωμένους πιανίστες της σύγχρονης εποχής. Οι επιρροές του προέρχονται ως επί το πλείστον από το έργο και την προσωπικότητα του Λιστ και του Χόροβιτς.

 

 

Biography in English

Biographie auf Deutsch

Biographie en français

Biography in Chinese

 
 

 
 
  
iTunes - Sgouros plays Schumann/Brahms
         Listen at Spotify - Sgouros plays Schumann/Brahms
 

Sgouros new solo albums on POLYMUSIC

Copyright Τράπεζα Κύπρου | Designed by Planet Interactive S.A.
 

 

 

     

 

     

 

     

 

     

 

  

 

 

 

 

 

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Συναρπαστική «Ηρωική» και... λαμπερός Σγούρος

ΝΙΚΟΣ Α. ΔΟΝΤΑΣ  [29.11.15]

Ούτε ένα μήνα μετά την ερμηνεία της «Ηρωικής» του Μπετόβεν από τον Ζούμπιν Μέτα και τη Φιλαρμονική του Ισραήλ, το Μέγαρο Μουσικής προγραμμάτισε (;) το ίδιο έργο με μία ακόμη σπουδαία ορχήστρα, αυτήν του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης υπό τον Ιβάν Φίσερ. Οσοι παρακολούθησαν και τις δύο συναυλίες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν στη δεύτερη όλα όσα απουσίαζαν από την πρώτη: σφρίγος, δύναμη, ζωντάνια, πλαστικότητα.

Στις 15 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, ο Φίσερ απελευθέρωσε το πνεύμα του έργου, επαναστατικό από κάθε άποψη, αναδεικνύοντας όλες τις όψεις της μουσικής γραφής. Η ποιότητα της ανάγνωσης φάνηκε ήδη από τα εναρκτήρια μέτρα του πρώτου μέρους. Κατ’ αρχάς, η διάταξη της ορχήστρας, με τα κοντραμπάσα τοποθετημένα στο κέντρο, πίσω από τα πνευστά και τα έγχορδα τοποθετημένα αμφιθεατρικά σε βάθρα, ενίσχυε την ανάδειξη των διαφορετικών «φωνών» της γραφής, καθώς ο ήχος έφτανε στον ακροατή εστιασμένος και από σαφώς διακριτά κέντρα.

Ο Φίσερ έδινε έμφαση στη μουσική χάρη σε κοφτές διατυπώσεις και υπογράμμιζε την ορμή μέσα από διαρκώς αναπροσαρμοζόμενες ταχύτητες και μύριες διαβαθμίσεις δυναμικής. Το αποτέλεσμα ήταν συναισθηματικά έντονα φορτισμένο, ενώ ταυτόχρονα άφηνε χώρο για τις ευγενείς παρεμβάσεις των ξύλινων πνευστών.

Το πλήθος των διαβαθμίσεων δυναμικής εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στο αργό δεύτερο μέρος, που στα χέρια του Φίσερ απέκτησε επισημότητα και μεγαλείο, ποιότητες πολύ διαφορετικές από τη στατική μεγαλοπρέπεια της ερμηνείας του Μέτα. Δυναμικό αλλά και αέρινο ήχησε το τρίτο μέρος. Η Συμφωνία ολοκληρώθηκε με την εξαιρετική απόδοση του τελευταίου μέρους, όπου κυριάρχησαν οι εναλλαγές ανάμεσα στις περισσότερο εμβατηριακές παραγράφους, στις έντονα δραματικές και στη φωτεινή, ανάλαφρη διάθεση, όπως την εξέφραζαν οι ενότητες στις οποίες δεσπόζει το φλάουτο. Μια σύγχρονη, συναρπαστική ερμηνεία μελετημένη σε βάθος, από έναν άνθρωπο εμφανώς ενήμερο για τις εξελίξεις.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, ο Δημήτρης Σγούρος ερμήνευσε το πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς. Αριστα εξοικειωμένος με το έργο, ο Σγούρος διαθέτει στο έπακρο τεχνική και δεξιοτεχνία για την απαιτητική μουσική. Σήμερα, όμως, διαθέτει επιπλέον τη λεπτότητα και την εκφραστικότητα για το λυρικό μεσαίο μέρος. Η συνεργασία του με τη θαυμάσια ορχήστρα υπό τον Ιβάν Φίσερ είχε ως αποτέλεσμα μια απολαυστική ερμηνεία.

 


   

  

 

 

Gold-plated relief of the Greek god Apollo presented to Sgouros by UNESCO (May 2014)

 




 27/2  20:00 

2013

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ, 35 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ»

 

Sgouros with Lorin Maazel

Sgouros with Vladimir Ashkenazy & London Philharmonia

 

Ο θρυλικός βιρτουόζος Δημήτρης Σγούρος στο Tchaikovsky Memorial House στο Klin της Ρωσίας, ερμηνεύοντας στο πιάνο του ίδιου του Tchaikovsky (Σεπτέμβριος 1997)

 

Click to enlarge

 

January 1983 with President of Greece Konstantinos Karamanlis

 

Δημήτρης Σγούρος - Kουαρτέτο Κοdály @ Megaron 2/2/12

 

Ο απαράμιλλης δεξιοτεχνίας ερμηνευτής και ένα μουσικό σχήμα υψηλών επιδόσεων σε μια συναυλία με έργα Τσαϊκόφσκι, Σούμαν & Βολφ. Ο Δημήτρης Σγούρος, ο κορυφαίος έλληνας πιανίστας με τις διθυραμβικές κριτικές, και το εξαιρετικό Κουαρτέτο Κοdály σε μια μοναδική συναυλία.

 

 

 

 


Ο παγκοσμίου φήμης βιρτουόζος Δημήτρης Σγούρος ερμηνεύει το κονσέρτο αρ. 2 για πιάνο Rachmaninoff στην Όπερα της Ντόχα του Κατάρ στις 22 Σεπτεμβρίου 2012
Γκαλά έναρξης σεζόν της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Κατάρ με επικεφαλής τον Μαέστρο Μιχάλη Οικονόμου

 


Πρόβα Σοστακόβιτς Κοντσέρτο για πιάνο Νο 1 & συνέντευξη

10 Σεπτεμβρίου 2005, Θέατρο Απόλλων, Σύρος